21 Aralık 2011 Çarşamba

Akbank

Akbank 2005 yılında Ak Finansal Kiralama A.Ş.’yi (AKLease) bünyesine katmıştır. Şubat 2006’da ise Ak Emeklilik, Aksigorta A.Ş.’ye satılmıştır. Akbank, yurt dışındaki faaliyetlerini Hollanda (Akbank N.V.), Almanya (Akbank AG) ve Dubai’de (Akbank Dubai Limited) bulunan iştirakleri ve Malta’da bulunan bir şubesiyle sürdürmektedir. Akbank, temel bankacılık hizmetlerinin yanı sıra bireysel, KOBİ, kurumsal, özel bankacılık ve uluslararası ticaretin finansmanı hizmetlerini sunmaktadır. Bankacılık dışı finansal hizmetlerle sermaye piyasası ve yatırım hizmetleri ise Bankanın iştirakleri tarafından verilmektedir. Sahip olduğu ileri bilgi teknolojileri ve deneyimli bankacılardan oluşan personeliyle Akbank, geniş bir yelpazede yer alan bireysel ve kurumsal müşterilerine üstün nitelikli hizmet sunmaya odaklanmıştır.

Akbank, 1948 yılının Ocak ayında, Adana’da, yerel bir banka olarak kurulmuştur. Kuruluş amacı bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak olan Akbank’ın ilk İstanbul şubesi, 14 Temmuz 1950’de Sirkeci’de açılmıştır. 1954 yılında genel müdürlüğünün İstanbul’a taşınmasının ardından şube sayısını hızla artıran Akbank, 1963 yılında tüm bankacılık işlemlerinde otomasyona geçmiştir. 1990 yılında halka açılan Akbank, 1998 yılında ikincil halka arz ile American Depository Receipt (ADR) olarak da uluslararası piyasalarda işlem görmeye başlamıştır. 1996 yılında Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (AKYatırım), 1998 yılında Ak Yatırım Ortaklığı A.Ş., 2000 yılında Ak Portföy Yönetimi A.Ş. (AKPortföy) ve Özel Bankacılık Bölümü, 2003 yılında da Ak Emeklilik A.Ş. kurulmuştur.
Toplam 912 şubesi ve 15.300’ün üzerinde personeliyle yurt içinde güçlü ve yaygın bir dağıtım ağına sahip olan Akbank, faaliyetlerini İstanbul’daki genel müdürlüğü ve yurt çapındaki 20 bölge müdürlüğü aracılığıyla sürdürmektedir. Geleneksel dağıtım kanalını oluşturan şubelerinin yanı sıra, bireysel ve kurumsal internet şubeleri, telefon bankacılığı şubesi, 3.127 ATM’si, 267.000’den fazla POS terminali ve diğer yüksek teknoloji kanalları aracılığıyla müşterilerine bankacılık hizmetleri sunmaktadır.

Citigroup Ocak 2007’den bu yana Akbank’ın %20’sine stratejik ortaktır. Citigroup’la stratejik ortaklık, ortak ATM ve Citi Axess gibi kredi kartı uygulamaları ile Bireysel Bankacılık faaliyetlerinin geliştirilmesinde ve ortaklaşa gerçekleştirilen kurumsal bankacılık ve proje finansmanı imkânları yaratılmasında katkı sağlamıştır. Bu faaliyetler güçlü bir işbirliği içinde yürütülmektedir. 2010 yılında hizmete giren Akbank Bankacılık Merkezi, Türkiye’nin en yüksek kapasitesine sahip işlem merkezi olmuştur. En ileri teknolojiyle donatılan bu merkez Akbank’ın verimliliğini olumlu yönde etkileyecektir. Sermayesi, istikrarlı mevduat yapısı, ucuz maliyetli yabancı kaynak temin olanakları ve güçlü aktif yapısıyla Akbank, Türk bankacılık sektöründe öncü banka konumunu sürdürmektedir.

2010 yılı sonunda Bankanın konsolide net kârı 3.010 milyon TL (yaklaşık 1.958 milyon ABD Doları), toplam konsolide aktifleri ise 120.070 milyon TL (yaklaşık 78.089 milyon ABD Doları) olarak gerçekleşmiştir. Bankanın konsolide sermaye yeterlilik oranı, %19,9 ile sektördeki en yüksek oranlardan biridir. Akbank, 2010 yılında da yurt dışı piyasalardan uygun koşullarda kredi sağlamayı sürdürmüştür. Akbank’ın yurt dışından alınan kredileri 2010 yılsonu itibarıyla 8,0 milyar ABD Doları’na ulaşmıştır. Akbank Temmuz 2010 tarihinde 1 milyar ABD Doları tutarında beş yıl vadeli Eurobond ihraç ederek sektörde bir ilki gerçekleştirmiştir. Akbank’ın bu ihracı en saygın uluslararası yayınlardan biri olan FTSE Global Markets dergisinin geleneksel olarak açıkladığı, “yılın en iyi 20 işlemi” arasına girmiştir.

Ayrıca Akbank bir ilke daha imza atarak, altı ay vadeli 1 milyar TL tutarındaki bono ihracı ile yurt içinde bir mevduat bankası tarafından yapılan ilk banka bonosu ihracını Aralık 2010’da gerçekleştirmiştir. Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government (Harvard KSG), Akbank’ın 2001 krizi sonrasındaki dönüşüm hikayesini ve büyüme stratejisini vaka çalışması (case study) haline getirmiştir. 2001’de yaşanan ekonomik kriz sonrası Türk ekonomisi ve Türk bankacılık sektörünün krizin etkileri ile mücadelesi sırasında Akbank’ın “Yeni Ufuklar Değişim Programı” ile uygulamaya koyduğu yönetim, değişim ve büyüme stratejisi Akbank’ı sadece krizde büyüyen bir banka haline getirmekle kalmayıp, ekonomik krizden çıkış ve büyüme konusunda ders konusu ve referans kaynak olmasını da sağlamıştır.
Akbank hisse senetleri %28,84 halka açıklık oranıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na kotedir. Yurt dışında ise Bankanın “Level 1” depo sertifikaları ABD’de OTC piyasasında işlem görmektedir. 31 Aralık 2010 tarihi itibarıyla piyasa değeri 22,3 milyar ABD Doları olan Akbank, İMKB’de en yüksek piyasa değerine sahip şirkettir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder